Wegenbelasting in Zuid-Holland blijft hoogste van Nederland

Provinciale weg
Provinciale weg
DEN HAAG - De opcenten op de motorrijtuigenbelasting gaan volgend jaar niet omlaag. Dat heeft het provincieparlement van Zuid-Holland besloten. Daardoor blijft Zuid-Holland het duurst voor weggebruikers.
Een voorstel van de PVV voor een lastenverlichting kreeg alleen steun van ouderenpartij 50 Plus.
Zuid-Holland heeft het hoogste wegenbelastingtarief van Nederland. Er wordt jaarlijks 325 miljoen euro geïncasseerd. De provincie maakte onlangs nog een meevaller bekend: er wordt jaarlijks 5 miljoen meer opgehaald.

'Auto is een melkkoe'

De PVV wilde de opcenten met 20 procent verlagen. Dat zou de lastendruk van een automobilist per jaar met 45 euro doen afnemen. Een gemiddelde automobilist is 227 euro kwijt aan provinciale opcenten. De PVV vindt dat de provincie haar inwoners als melkkoe gebruikt, omdat niet alle opbrengsten in nieuwe wegen zouden worden geïnvesteerd.
Andere provincies als Limburg zullen mogelijk wel de lasten voor automobilisten verlagen.
VVD: 'Wij houden ons woord'
De VVD ziet de belastingdruk in Zuid-Holland heel anders. In een persbericht stelt die partij dat dankzij de liberalen de opcenten 'laag' zijn gebleven. In de begroting van 2014 wordt de belasting niet aangepast aan de inflatie en dus niet verhoogd.
Fractievoorzitter Floor Vermeulen: 'Dit is een mooi voorbeeld van een betrouwbare overheid. Het is heel aanlokkelijk om in economisch moeilijke tijden de belastingen te verhogen. Wij kiezen ervoor woord te houden en de opcenten gelijk te houden.'