'Kolenprotest' bij Poolse ambassade in Den Haag

DEN HAAG - De Poolse ambassade in de Alexanderstraat in Den Haag kan zaterdag een grote stapel kolen op de stoep verwachten van milieuorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA). De organisatie protesteert tegen het klimaatbeleid van de Poolse regering.
De actie is onderdeel van een Europese actie, waarbij in diverse Europese landen op het zelfde moment kolen gedumpt worden bij de Poolse ambassades. Polen is dit jaar gastland van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties, waar regeringsleiders uit de hele wereld vergaderen over oplossingen voor klimaatproblemen. De klimaattop start maandag.
Volgens de actievoerders geeft de regering van Polen het slechte voorbeeld. ‘De Poolse overheid helpt grote energiebedrijven die volop willen blijven inzetten op vervuilende fossiele brandstoffen zoals kolen. Wij willen laten zien dat we dat niet accepteren en roepen Polen op om zich in eigen land en als gastheer van de klimaattop in te zetten voor duurzame alternatieven’, aldus voorzitter Caroline Verduin van JMA.