Topaffiches in topklasse-uitzendingen op Omroep West

Raily Ignacio, Spakenburg - Rijnsburgse Boys
Raily Ignacio, Spakenburg - Rijnsburgse Boys
REGIO - In de topklasse staan zaterdag vier grootmachten uit het amateurvoetbal tegenover elkaar. Op het speelschema prijken de topaffiches Katwijk - IJsselmeervogels en Spakenburg - Rijnsburgse Boys.
Dat wil zeggen: op papier, want behalve de ‘Vogels’ presteren alle topfavorieten tot op heden ondermaats. Gezien de ranglijst is het treffen tussen koplopers GVVV en Kozakken Boys de kraker, maar op basis van historie spreken die andere twee ontmoetingen bij het leeuwendeel van de voetballiefhebbers veel meer tot de verbeelding.

Katwijk – IJsselmeervogels

De regerend landskampioen staat na de nederlaag in de Bollenderby bij FC Lisse (0-2) derde van onderen. Dat zou aan het eind van de rit degradatie betekenen voor Katwijk. De oranjehemden verloren hun laatste drie duels op rij, iets wat de Katwijkers in hun kampioensjaar niet één keer overkwam. Tegenstander IJsselmeervogels, de huidige nummer 3, heeft wat goed te maken na het pijnlijke verlies in de burenruzie met Spakenburg: 0-2.
Spakenburg – Rijnsburgse Boys
Het dramatisch aan het seizoen gestarte Rijnsburgse Boys lijkt de weg naar boven weer te hebben gevonden. Met twee opeenvolgende overwinningen, de laatste afgelopen zaterdag op Scheveningen (2-0), zijn de ‘Uien’ gestegen vanuit de degradatiezone naar de ‘veilige’ twaalfde stek. Spakenburg staat één plaatsje hoger en heeft één punt meer gepakt. De ‘Blauwen’ zijn al sinds het slippertje tegen promovendus ONS Boso Sneek (0-2) op 7 september ongeslagen. 
Capelle – FC Lisse
In de wekelijkse tombola die de topklasse tot nu toe blijkt te zijn, heeft FC Lisse de eer als hoogst genoteerde regioclub overgenomen van Scheveningen. De Lissenaren doen het keurig met een klassering als zesde en staan slechts drie punten achter op de koplopers. Minpuntje: ze scoorden het minst van allemaal (9 keer in 10 duels). Pluspunt: ze kregen ook de minste goals tegen (8), evenals nummer 4 Capelle, dat twee punten meer heeft dan Lisse.

Scheveningen – Barendrecht

De bewoners van Houtrust zitten in een flinke dip. Scheveningen verloor alweer voor de vierde keer op rij en de voormalig lijstaanvoerder is in één adem gekelderd naar de elfde positie, een plek waar de Haringen vooraf ongeveer wel verwacht werden. Barendrecht doet het op het eerste oog aanmerkelijk beter als vijfde, maar het verschil tussen beide teams bedraagt drie schamele puntjes. Het ultieme bewijs dat de verschillen dit seizoen ultraklein zijn.

Excelsior Maassluis – Noordwijk

De opluchting was groot bij Noordwijk na de 2-1 thuiszege op hekkensluiter Ter Leede. Daarmee kunnen de rood-witten weer wat omhoog kijken. De huidige ‘ongeluksplaats’ (dertiende) brengt bij de finish promotie/degradatie-duels met zich mee, maar bij winst op nummer voorlaatst Excelsior Maassluis kan zomaar geklommen worden naar het linkerrijtje. Geen onmogelijke opgave, aangezien de gepromoveerde ‘Tricolores’ vijf verliespartijen aaneen incasseerden.
Ter Leede – HHC Hardenberg
Drie punten zijn brood- en broodnodig voor Ter Leede. De enige overwinning werd geboekt op 21 september tegen Kozakken Boys (2-1). Het toeval wil dat dat ook de laatste wedstrijd was waarin de Sassenheimers nog een hoofdtrainer hadden. Sinds het vertrek van Bob de Klerk naar China is het onder interim-coach Jan Blankespoor niet gelukt om te winnen. Tegen HHC Hardenberg (achtste), dat driemaal op rij het onderspit delfde, lijken daarvoor kansen te liggen.
De overige wedstrijden in de topklasse zijn GVVV – Kozakken Boys en Excelsior ’31 – ONS Boso Sneek.

Omroep West is zaterdag live aanwezig bij Katwijk – IJsselmeervogels, Spakenburg – Rijnsburgse  Boys en Capelle – FC Lisse. Live flitsen van die duels zijn te horen in Radio West Sport tussen 14.00 en 18.00 uur. Aansluitend volgen rond 20.30 uur in TV West Sport de samenvattingen.