Haagse burgemeester: Geweld politie geen structureel probleem

Arrestatie verdachte- archieffoto
Arrestatie verdachte- archieffoto
REGIO - DEN HAAG Het gebruik van geweld door de politie is 'geen structureel probleem' in Nederland en Den Haag. De politie gaat 'zeer zorgvuldig en goed getraind' de straat op.
Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen donderdag in antwoord op vragen van GroenLinks en de Partij van de Eenheid over recente berichten onder meer bij Omroep West over hardhandig optreden van en discriminatie door de politie.
Begin december gaat de Haagse gemeenteraad nog uitvoeriger over de kwestie debatteren. Volgens Van Aartsen is het zaak dat dit 'grondig en met inhoud' gebeurt omdat het een 'gevoelige affaire' is. Maar vooruitlopend daarop verklaarde hij dat de politie te maken heeft 'met alle verschijnselen van een grote stad' en dat agenten soms in een ogenblik een situatie moeten beoordelen.

Van ieder geweldsincident wordt rapport gemaakt

Maar, zei Van Aartsen, iedereen die zich met geweld door de politie ziet geconfronteerd, kan daarvan aangifte doen en van ieder geweldsincident wordt een rapport opgemaakt. De cijfers laten zien dat het politieoptreden over het algemeen zorgvuldig gebeurt en dat geweld geen structureel probleem is. Wel is er recent een geval bekend waarin het wel fout ging. Dat was in het Haagse Huijgenspark waar een arrestant die geboeid op de grond lag een schop kreeg van een agent.
De klachtenregeling van de politie is nu te vinden op de eigen website. De burgemeester beloofde op verzoek van de Partij van de Eenheid dat die ook op de gemeentelijke website komt. Ook op een ander punt opereert de politie volgens Van Aartsen zorgvuldig: het zogenaamde etnisch profileren. Daaraan wordt tijdens de opleiding van agenten veel aandacht besteed, zei hij.
Toch heeft de politie zelf vorig jaar gevraagd om een onderzoek waaruit moet blijken of er sprake is van etnisch profileren. Dat wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden en is begin volgend jaar klaar. 'Het is belangrijk om dat af te wachten voor dat we verdere stappen ondernemen,' aldus de burgemeester.