Katwijkse horeca wil pubers niet kwijt

KATWIJK - De Horecavereniging Katwijk wil dat 16- en 17-jarigen ook na 1 januari 2014 nog terecht kunnen in een café. Met ingang van het nieuwe jaar mag alcohol alleen aan volwassenen worden verkocht, maar de Katwijkse horeca wil een overgangsregeling. Daarvoor wordt overlegd met de burgemeester.
Volgens Rogier van der Linden van de Horecavereniging is het lastig uit te leggen dat jongeren die nu nog wel naar binnen mogen dat vanaf het nieuwe jaar niet meer mogen. Hij vreest omzetverlies, en vraagt zich af waar de jongelui zullen gaan drinken als het niet meer in de kroeg kan. 'Dan gaan ze thuis indrinken, of verdwijnen in het illegale circuit', vreest Van der Linden.
Jongeren in Katwijk balen van de nieuwe wet, al zijn de bijna achttienjarigen er nuchter onder. 'Die paar maanden drink ik wel bier van m’n vader', zegt er één.

Nieuwe preventieve campagne

De GGD Hollands Midden voorziet dat het optrekken van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol aan jongeren naar 18 jaar voor problemen kan zorgen. Daarom begint de GGD op 18 november met een nieuwe campagne gericht op jongeren en hun ouders.
De alcoholpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft verwacht geen extra toestroom van pubers met een alcoholvergiftiging per 1 januari. 'De aanname dat pubers dan juist stiekem gaan drinken, is wat wij noemen een klassiek misverstand. Het stellen van regels en consequenties is juist effectief en beschermend.' Dan moeten de ouders die regels ook handhaven, alleen de wet veranderen is niet genoeg, aldus een woordvoerder van de alcoholpoli.