Minister Timmermans praat met Russische collega over spanningen

DEN HAAG - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaat zaterdag in gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov over de incidenten die de laatste tijd voor spanningen tussen beide landen hebben gezorgd.

Er is zaterdag een gesprek over de 'gevoelige onderwerpen die recent in onze bilaterale betrekkingen zijn opgeborreld', zei de woordvoerder van Lavrov vrijdag. Nederland en Rusland vieren een vriendschapsjaar en hun lucratieve economische banden. Een reeks incidenten overschaduwt de festiviteiten.

Incidenten

Zo arresteerden de Russische autoriteiten in september de bemanning van Greenpeace-schip de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders. En werd begin oktober de Russische diplomaat Dmitri Borodin opgepakt in Scheveningen, omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Daarmee negeerde de Nederlandse politie zijn diplomatieke onschendbaarheid.

Een paar dagen later werd de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in zijn huis in Moskou mishandeld. Weer twee weken later zorgde een inbraak in een Russisch pand in Den Haag voor een verdere verslechtering van de relatie. Eerder maakte Omroep West een overzicht van de incidenten die de verhoudingen op scherp zetten.

Bezoek koninklijk paar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen zaterdag een bezoek aan Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Deel dit artikel: