'Cultuurpaleisdissident’ op haar na lijsttrekker PvdA Den Haag

Gerard Verspuij
Gerard Verspuij
DEN HAAG - Het enige Haagse PvdA-raadslid dat tegen het cultuurpaleis heeft gestemd, was bijna lijsttrekker van de partij geworden. Gerard Verspuij eindigde op de tweede plaats met slechts zeven stemmen verschil met de winnaar, wethouder Rabin Baldewsingh. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. In totaal 399 partijleden brachten hun stem uit.
Zij konden de afgelopen weken kiezen uit vier kandidaat-lijsttrekkers. Woensdag maakte het partijbestuur bekend dat Rabin Baldewsingh in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de aanvoerder van de partij is. De uitslag was met een verschil van 1,8 procent een ‘close call’, zei de partijvoorzitter Ali Rabarison bij de bekendmaking.
Zeven stemmen
Uit de definitieve uitslag blijkt nu hoe dicht Verspuij bij de winst heeft gezeten. Het verschil was slechts zeven stemmen. De eerste twee telrondes lag Verspuij zelfs aan kop met 29,8 procent in de eerste en 36,3 procent van de stemmen in de tweede ronde. Pas in de derde ronde kwam Baldewsingh als winnaar uit de bus.
De uitslag wordt bepaald op basis van een speciale berekening. Als na de eerste telronde blijkt dat er geen kandidaat is met meer dan 50 procent van de stemmen, komt er een nieuwe telronde. De kandidaat met de minste stemmen valt steeds af, net zolang tot er een winnaar is.
Raadslid Marieke Bolle viel als eerste af. Zij haalde 18,5 procent van de stemmen. In totaal hebben 399 van de 1793 partijleden gestemd. Dat is een opkomstpercentage van 22,4 procent.
Verdeeldheid
De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing geeft aan dat de verdeeldheid in de Haagse PvdA nog altijd groot is. De discussie over het cultuurpaleis in de Haagse binnenstad heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Sommige PvdA’ers zien niets in de bouw van het nieuwe culturele complex op het Spuiplein dat 181 miljoen euro moet gaan kosten.