Ov-studentenkaart heeft altijd ter discussie gestaan

Studentenprotest ov-chipkaart
Studentenprotest ov-chipkaart
DEN HAAG - Studenten voeren vrijdag opnieuw actie vóór het behoud van de studenten ov-chipkaart (voorheen ov-studentenkaart). Sinds de invoering heeft het openbaar vervoersbewijs voor studenten altijd ter discussie gestaan. Hieronder een overzicht.
De ov-studentenkaart wordt in 1991 ingevoerd door toenmalig minister Jo Ritzen en vervangt de ingewikkelde reiskostenvergoeding. Met de invoering hoopt het ministerie dat studenten thuis blijven wonen en daardoor minder studiebeurs nodig hebben. De NS rekent op meer reizigers.
Omdat de basisbeurs van alle studenten wordt gekort met een bedrag van 60 gulden, is er veel protest tegen de komst van de ov-kaart.
Weekkaart of weekendkaart
In 1994 gaan studenten opnieuw de straat op. Nu omdat ze moeten kiezen tussen een weekkaart of een weekendkaart. Met een weekkaart reizen studenten doordeweeks gratis met het openbaar vervoer en krijgen ze korting in het weekend. Met een weekendkaart is het precies andersom: in het weekend gratis reizen, doordeweeks met korting.
Twee jaar later wordt de ov-kaart opnieuw aangepast. Tot dan komen alle studenten én middelbare scholieren boven de 18 jaar in aanmerking. Vanaf 1996 hebben alleen studenten boven de 18 jaar nog recht op de ov-kaart.

Afschaffen

Toenmalig minister Loek Hermans wil in 1999 de ov-studentenkaart helemaal afschaffen. Maar het plan verdwijnt in de prullenbak na luid protest van de studenten.
In september 2000 wordt opnieuw een wijziging doorgevoerd. Studenten die voor 1 september 1999 zijn begonnen, krijgen de ov-studentenkaart als een gift. De nieuwe generatie studenten valt onder de prestatiebeurs, waardoor de kosten van de ov-kaart als een lening worden gezien. Alleen als de studie binnen een bepaalde termijn wordt afgemaakt, wordt de ov-kaart omgezet in een gift.

Reistijd op vrijdag

In 2003 staat opnieuw de ov-studentenkaart ter discussie. Onder druk van de studentenvakbond LVSb wordt de volgende wijziging ingevoerd. Zowel de weekkaart als de weekendkaart wordt uitgebreid met reistijd op vrijdag.
Begin 2010 wordt de ov-studentenkaart vervangen door de studenten ov-chipkaart. Deze moet worden opgeladen met het zogenoemde studentenreisproduct. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want niet alle studenten hebben een ov-chipkaart ontvangen. Voor deze studenten wordt een tijdelijke regeling getroffen.

Defecte kaart

In augustus 2010 zijn er opnieuw problemen met de studenten ov-chipkaart, omdat 17.500 eerstejaarsstudenten een defecte kaart ontvangen. Toenmalig minister Camiel Eurlings wordt door de Tweede Kamer op het matje geroepen en moet maatregelen treffen.
Het huidige kabinet stelt de studenten ov-chipkaart opnieuw ter discussie. Minister Jet Bussemaker overlegt met de grote vervoersbedrijven over een alternatief vervoersabonnement. Daarbij wordt onder andere gesprokken over de mogelijkheid van een kortingskaart. De alternatieve plannen voor de studenten ov-chipkaart worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

Protest

Zo’n 400 studenten protesteren vrijdag tegen het mogelijk afschaffen van de studenten ov-chipkaart. Met een speciale actietrein reizen ze door de Randstad. Het beginpunt is Den Haag HS, het eindpunt is Den Haag Centraal. Andere steden die in onze regio worden aangedaan, zijn Delft en Leiden.