Hulpdiensten beter voorbereid na grote rampenoefening

DEN HAAG - Mocht er ooit een grote ramp gebeuren in Zuid-Holland, dan zijn de hulpdiensten er zeker op voorbereid. Dat is de conclusie na afloop van de crisisoefeningen die de afgelopen twee weken in onze regio zijn gehouden.
Brandweer, politie, Defensie, kustwacht en het Rode Kruis oefenden onder meer in de Hubertustunnel in Den Haag en speelden een dijkdoorbraak na in Reeuwijk.
'Alle oefendoelen zijn gehaald', zegt Eric Seugling van de veiligheidsregio Hollands Midden. 'Als het een keer echt mis gaat in Zuid-Holland, kunnen we echt iets voor elkaar betekenen. Er zijn absoluut punten die nog verbetering behoeven, maar daarom oefen je ook.'

Dijkdoorbraak in Reeuwijk

Het zwaarst was de oefening in Reeuwijk. Daar werd maandag een dijkdoorbraak nagebootst. 'Het was een hele zware dag voor ons, het weer zat enorm tegen en hij duurde ook lang. De meeste mensen hebben daar 16 uur op de been gestaan.'
Het is voor het eerst dat er in Zuid-Holland op zo’n grote schaal werd geoefend. Het doel was om te ervaren hoe verschillende organisaties elkaar kunnen aanvullen zodat er bij een echte crisis goed opgetreden kan worden.