'Goed moment om een huis te kopen'

Woningmarkt
Woningmarkt
DEN HAAG - Het is een goed moment om een huis te kopen. Dat zeggen woningmarktdeskundigen tegen Omroep West. De rente en de woningprijzen zijn laag, de deskundigen verwachten dat de prijzen niet veel verder meer zullen dalen. Daarnaast stijgen de huren, waardoor huurhuizen duurder worden ten opzichte van koopwoningen.

Door Brian van der Bol en Elmer Smaling

De woningmarktdeskundigen plaatsen wel enkele voorwaarden aan hun ‘koopadvies’: mensen moeten minimaal 5 jaar in een woning willen wonen en zekerheid over hun inkomen hebben. Dat is belangrijk, omdat banken minder eenvoudig hypotheken verstrekken dan voorheen.
Co Poulus, directeur van ABF Research en woningmarktonderzoeker, vindt ook dat een woning niet langer moet worden gezien als een belegging, zoals voor de crisis veel gebeurde. ‘Een huis is vooral een plezierige plek om te wonen.’

Bodem crisis woningmarkt lijkt in zicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) voorspelde vorige week dat de bodem van de crisis op de Nederlandse huizenmarkt in zicht is. De daling van de huizenprijzen komt volgens S&P volgend jaar ten einde. De kredietbeoordelaar verwacht dat de prijzen dit jaar nog met 4,5 procent dalen en volgend jaar met 1 procent. In 2015 zouden de prijzen dan met een 1 procent stijgen. S&P baseert de voorspelling op de recente toename van het consumentenvertrouwen en de verwachte stabilisering van de Nederlandse economie volgend jaar.
Ook partijen die belang hebben bij woningverkopen, zoals makelaars en hypotheekverstrekkers, zien een aantrekkende huizenmarkt. Dat is ook in Zuid-Holland het geval, constateerde afdeling Haaglanden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vorige maand. Volgens de NVM staan woningen minder lang te koop.

Starters stellen koop huis uit

Ondertussen lijken starters de aankoop van een huis uit te stellen, zeggen woningmarktdeskundigen. André Buys, onderzoeker bij RIGO Research en Advies, stelt in een onderzoek naar de Haagse huizenmarkt, dat minder jonge huishoudens (tot 35 jaar) een huis kopen.
In 2009 was nog 34 procent van de jonge Haagse huishoudens in het bezit van een koopwoning, in 2012 was dat 29 procent. ‘Op de achtergrond spelen aangescherpte kredietvoorwaarden, maar ook toegenomen risicobesef en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waardoor jonge huishoudens zich niet meer zo snel kunnen en ook niet willen binden aan een eigen huis.’