Branchevereniging ziet niks in afschaffen alcoholverkoop aan pubers

DEN HAAG - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de nieuwe wetgeving waarin de verkoop van alcohol aan minderjarigen is geregeld onwerkbaar. Bovendien zouden de nieuwe regels volgens de brancheorganisatie wel eens averechts kunnen werken.
Vanaf 1 januari volgend jaar mogen 16- en 17 jarigen geen alcohol meer kopen en consumeren in horecagelegenheden of op straat. Ook wordt de verkoop van alcohol door winkels aan deze leeftijdsgroep verboden.
De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat de schadelijke effecten van excessief alcoholgebruik door minderjarigen wordt teruggedrongen.

'Ondoenlijke situatie'

Koninklijke Horeca Nederlands is van mening dat de nieuwe regels niet gaan werken. Remmert Keizer van KHN: 'Het grote probleem is dat je de verantwoording niet alleen bij de horecaondernemer kunt neerleggen. Op het moment dat een meerderjarige bezoeker van een café een biertje geeft aan een 16-jarige, dan is de horecaondernemer daar aansprakelijk voor en dat is een buitengewoon rare situatie.'
Horecaondernemers moeten er volgens de nieuwe wet op gaan toezien dat 16- en 17-jarigen geen alcohol drinken in een uitgaansgelegenheid. 'Dit is natuurlijk een ondoenlijke situatie. Horecaondernemers gaan echt niet iedereen bij de deur om een identiteitskaart vragen. In de praktijk gaat dat niet werken', zegt Keizer.

Averechts

KHN denkt zelfs dat nieuwe regels averechts gaan werken. Keizer: ‘Door deze maatregel zorg je er juist voor dat de groep tussen 16 en 18 jaar oud zich niet meer welkom voelt in het café en op straat of elders gaat drinken zonder toezicht. En dat moet je helemaal niet willen. In een horecagelegenheid is er in ieder geval nog wat controle op.'
Horecavereniging Katwijk wil een overgangsregeling voor de nieuwe wetgeving. Volgens de vereniging is het lastig uit te leggen dat jongeren die nu nog wel naar binnen mogen dat vanaf het nieuwe jaar niet meer mogen.