RIVM: Syrische vluchtelingen niet opvangen in Bible Belt vanwege polio

baby injectie inenting naald arts kinderarts
baby injectie inenting naald arts kinderarts
DEN HAAG - Syrische asielzoekers kunnen beter niet worden opgevangen in regio's met een lage vaccinatiegraad, zoals in bepaalde delen van het Groene Hart. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), naar aanleiding van een uitbraak van polio in het noorden van Syrië.
Kinderen onder de vijf jaar die vanuit Syrië naar Nederland vluchten, krijgen meteen bij binnenkomst een vaccin tegen polio. Dit om te voorkomen dat de ziekte, die kinderverlamming veroorzaakt, in Nederland opduikt.
Het virus kan worden teruggevonden in rioolwater. In Nederland vindt volgens het RIVM standaard rioolonderzoek plaats in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Dat onderzoek wordt uitgebreid met Ter Apel, waar vluchtelingen Nederland binnenkomen.

Bible Belt

De Bible Belt omvat een aantal gemeenten en dorpen in Nederland waarvan de bewoners streng gereformeerd zijn. Uit geloofsovertuiging zien ze vaak af van inentingen en bloedtransfusies. In het Groene Hart maken de Alblasserwaard, het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard deel uit van de Bible Belt.
Polio komt in Nederland momenteel niet voor. De laatste keer dat hier polio heerste was in 1992/1993 in de Bible Belt. Een woordvoerder van het RIVM benadrukt dat de kans dat het virus zich hier verspreidt klein is.