PvdA Den Haag schuift twee kandidaat-lijsttrekkers opzij

DEN HAAG - Twee van de vier kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA in Den Haag keren zeer waarschijnlijk niet terug in de Haagse gemeenteraad. Raadslid en oud-wethouder Marieke Bolle staat helemaal niet op de ontwerpkandidatenlijst voor de nieuwe gemeenteraad en raadslid Jos de Jong staat als lijstduwer op een onverkiesbare 29ste plek.

Zaterdagavond maakte het partijbestuur de ontwerpkandidatenlijst bekend. Die is opgesteld door een selectiecommissie onder leiding van de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Kim Putters. 

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh was afgelopen week door de partijleden al gekozen tot lijsttrekker. Hij voerde een strijd met drie anderen die lijsttrekker wilden worden. Direct achter hem op nummer twee staat de nieuwkomer Martijn Balster en de huidige fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven volgt op drie.

De Jong wel geschikt als wethouder

Lijstduwer De Jong zegt niet ontevreden te zijn over zijn laatste plaats. ‘Een mooie plek voor campagne met Rabin om mijn ambitie te realiseren', schrijft hij op Twitter. De Jong is door het partijbestuur wel geschikt bevonden voor een wethouderspost.

Opvallend is de plek van Gerard Verspuij, het enige PvdA-raadlid dat tegen het cultuurpaleis stemde en de vierde PvdA’er die lijsttrekker wilde worden maar op een haar na verloor van Baldewsingh. Verspuij is op een verkiesbare vijfde plaats terechtgekomen.

Vicevoorzitter van de PvdA-fractie Bas Sepers keert ook niet terug in de raad. Het partijbestuur heeft hem niet op de kieslijst gezet. Daar is hij verbolgen over. ‘Het voelt als stank voor dank', twittert hij.

Andere kandidaat-wethouders

Ook de namen van de wethouderskandidaten van de PvdA die eerder al uitlekten, zijn officieel bekendgemaakt. Het gaat dus om raadslid Jos de Jong en verder de raadsleden,  Lobke Zandstra en Rajesh Ramnewash. Zij staan op plaats vier en acht op de kieslijst voor de gemeenteraad.

Ook lijsttrekker Baldewsingh en Desiree Curfs, voorzitter van het MKB Westland en voormalig directeur van het ROC Mondriaan zijn aangewezen als kandidaat-wethouder.

Hecht en sterk opererend team

In een verklaring schrijft de commissie-Putters dat de gemeenteraadsverkiezing in maart 2014 een grote uitdaging is voor de PvdA. ‘Intussen is een sterke PvdA-fractie, die eensgezind en op saamhorige wijze het linkse geluid breeduit verkondigt in de raad, noodzakelijker dan ooit. De commissie denkt dat met deze lijst een groep partijgenoten plaats kan nemen in de gemeenteraad, die zich zal ontwikkelen tot een hecht en sterk opererend team.’

De afgelopen maanden werd er in de Haagse PvdA een emotionele discussie gevoerd over de bouw van het cultuurpaleis in de binnenstad van Den Haag. Het 181 miljoen euro kostende project is volgens sommigen niet verantwoord in deze crisistijden. Toch stemde de PvdA, op Gerard Verspuij na, in met het plan.

Het PvdA-partijbestuur is tevreden met de lijst. ‘De lijst bevat, conform de opdracht van de ledenvergadering, een goede mix van ervaring, vernieuwing en diversiteit.’ De lijst wordt door de leden op 3 december vastgesteld.

Deel dit artikel: