Al 24.000 handtekeningen tegen overvolle klassen

Druk schoolplein, jongeren, schooltassen, school
Druk schoolplein, jongeren, schooltassen, school
DEN HAAG - In minder dan twee weken tijd hebben al bijna 24.000 mensen een petitie getekend tegen overvolle klassen. De initiatiefnemers, zeven Haagse leraren van vakbond Leraren in Actie (LIA), willen aan het einde van de maand 40.000 krabbels aan de Tweede Kamer overhandigen.
Die zijn nodig om dit burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.
Volgens de bond zijn klassen in de afgelopen jaren door bezuinigingen steeds groter geworden. Vier op de tien klassen in het primair en voortgezet onderwijs tellen 28 of meer leerlingen. Eén op zes scholen zou er 30 tellen, maar ook klassen van 30 tot 36 kinderen zijn geen uitzondering meer.

Kwaliteit onderwijs in gevaar

De overvolle klassen komen de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede, vindt LIA. Kinderen kunnen zich niet goed concentreren, ze hebben te veel afleiding en de luchtkwaliteit is niet optimaal om te kunnen leren. Ook is het moeilijker voor docenten om goede instructie en persoonlijke aandacht te geven in grote groepen.
Daarom moet het maximumaantal leerlingen per klas met ingang van het schooljaar 2014/2015 teruggeschroefd naar 28, aldus de lerarenbond. Drie jaar later moet dat 24 zijn.

Volgens het ministerie valt het wel mee

Uit eigen onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat een basisschoolklas vorig jaar gemiddeld 22,8 leerlingen had. Op grote basisscholen (meer dan 400 leerlingen) bestond minder dan 5 procent van de klassen uit meer dan 30 leerlingen.
Op wat kleinere basisscholen (201-400 leerlingen) was dat percentage 7,3 procent, aldus het ministerie. Dat kwam neer op 1 op de 14 klassen. Zulke statistieken bestaan echter niet over het voortgezet onderwijs, liet een woordvoerder van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) zondag weten.

'Staatssecretaris Dekker neemt leraren niet serieus'

Onderzoek van de Algemene Onderwijsbond en de Radboud Universiteit weerspreken de cijfers van het ministerie, meldde LIA zondag. 'Een op de zes scholen in het basis- en voortgezet onderwijs telt 30 leerlingen of meer.'
Dekker 'neemt leraren niet serieus', vindt LIA-voorzitter Peter Althuizen. 'Het lijkt wel of hij vanuit een ivoren toren alle problemen in het onderwijs bagatelliseert. Voor de kwaliteit van het onderwijs zijn grote klassen funest.'
LIA nodigt Dekker 'van harte' uit om eens een dagje mee te lopen. 'Zo kan hij zelf ervaren hoe het is om elke dag met 30 leerlingen of meer aan de slag te gaan.'