'Terugkerende Syriëgangers gevaar voor samenleving'

Vrijheidsstrijder
Vrijheidsstrijder
DEN HAAG - Nederlandse jihadstrijders zijn bij terugkeer potentieel gevaarlijk voor onze samenleving omdat ze hebben leren omgaan met automatische wapens en explosieven. Ze moeten hier 'enorm goed in de gaten worden gehouden'. Daarvoor waarschuwt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof, in een interview met NU.nl.
Vanuit onder meer Den Haag, Zoetermeer en Delft zijn jongeren afgereisd om te strijden tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. De NCTV verhoogde dit voorjaar nog de terreurdreiging naar 'substantieel' vanwege terugkerende jihadisten.
Volgens Schoof gaat het om 'strijders die vanuit de gewelddadige ervaring in Syrië vertrouwd zijn geraakt met wapentuig zoals zelfgemaakte explosieven'. Ook weten ze om te gaan met automatische wapens.

Gemeente moet op de hoogte zijn

'Wij vinden het belangrijk dat de gemeente weet dat een strijder terugkeert en dat de lokale driehoek die activiteiten kan ondernemen die noodzakelijk zijn', aldus Schoof. Zo'n driehoek bestaat meestal uit de burgemeester, de chef van de regionale politie en de officier van justitie.