Amber Alert bij vermist kind in driekwart van de gevallen succesvol

Amber Alert
Amber Alert
WASSENAAR - Driekwart van de vermiste kinderen waarvoor een Amber Alert is uitgegaan, is teruggevonden dankzij tips die binnenkwamen. In vijf jaar tijd zijn zeventien alerts verstuurd. Het waarschuwingssysteem Amber Alert viert maandag zijn 5-jarig bestaan in Nederland.
Een van de alerts die werd verstuurd was voor de 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar. De politie verstuurde begin februari een Amber Alert in verband met zijn vermissing. Hij werd later dood terug gevonden.
Vrijwel iedereen in Nederland (95 procent) kent het waarschuwingssysteem inmiddels, zo bleek eerder dit jaar uit een onderzoek. Op 11 november 2008 nam de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin het systeem officieel in ontvangst. In de eerste week sloten 50.000 Nederlanders zich erop aan. Het huidige (indirecte) bereik van een Amber Alert ligt nu op ruim 7,7 miljoen.

Alleen bij direct gevaar

De zaak moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of een vrees voor ernstige verwonding. Ook moet er informatie zijn over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat een Amber Alert de kans vergroot dat een kind snel wordt getraceerd.
Ongeveer 2 miljoen mensen hebben zich aangemeld voor de directe ontvangst van Amber Alerts. Ook tal van organisaties doen mee, waaronder het ANP, de NS, Connexxion, de NPO en TNT Express. Door hun verdere verspreiding van de alerts wordt het bereik fors vergroot.
Amber Alert verstuurt de waarschuwingen op tal van manieren: sms, e-mail, tv, beeldkranten, sociale netwerken op internet en op elektronische borden boven de snelwegen.

Amber Hagerman

Het systeem Amber Alert dankt zijn naam en bestaan aan de moord op de 9-jarige Amber Hagerman, in januari 1996 in Arlington, Texas. De VS ontwierp daarop het systeem en voerde het in de jaren daarna in steeds meer staten in.
Begin dit jaar ging Amber Alert Europe van start, een nieuwe stichting die tot doel heeft te zorgen dat een Amber Alert niet bij een grens ophoudt. Amber Alert Nederland is één van de grondleggers van dit Europese platform. Sinds vorige maand worden Nederlandse Amber Alerts ook in Duitsland verspreid.

Succes bij Rotterdamse Lorenzo

Het eerste Amber Alert in Nederland werd in februari 2009 uitgestuurd voor de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam; de kleuter kon snel worden teruggevonden. De afgelopen jaren zijn in geruchtmakende zaken alerts uitgegaan, zoals in die van Milly Boele uit Dordrecht en de broertjes Ruben en Julian uit Zeist.