CIDI-directeur: ‘We zijn nu harder nodig dan ooit’

Ronnie Naftaniel
Ronnie Naftaniel
DEN HAAG - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag is maandag jarig en neemt dan afscheid van Ronnie Naftaniel, de man die 37 jaar bij het centrum werkte en het 33 jaar als directeur een gezicht gaf. Volgens de huidige directeur Esther Voet, is het CIDI nog steeds hard nodig.
Het CIDI, gevestigd aan de Haagse Jagerstraat is opgericht in 1974. Ten tijde van de Jom-Kippoeroorlog in 1973 nam de druk vanuit de Arabische wereld op Nederland om zijn positieve houding ten opzichte van Israël te wijzigen snel in kracht toe.

Tegenwicht

Om tegenwicht aan die sterke stroming te bieden, werd het CIDI opgericht. ‘Als het CIDI gisteren had kúnnen worden opgedoekt, dan zou dat een goede zaak zijn geweest, maar helaas, de situatie in het Midden-Oosten en de positie van Joden en Israël in de wereld rechtvaardigt opheffing totaal niet. Integendeel’, aldus Esther Voet, die Naftaniel als directeur van het centrum opvolgde.
Voet vindt het bestaan van het centrum harder nodig dan ooit. ‘De tegenstellingen in het Midden-Oosten zijn onverminderd groot. Ik maak me geen illusie, een harmonische samenleving in de regio is nog niet mogelijk. De onrust in de Arabische wereld is wat dat aangaat niet bepaald een bemoedigende factor.’ Maar ook dichterbij schuilt het gevaar pal onder de oppervlakte.
‘Het antisemitisme hier in het oude Europa is er nog. Het is latent aanwezig, overal en altijd. Het blijft iets wat snel kan exploderen’, aldus Voet. Ze verwijst naar politiek opportunistische partijen als Jobbik in Hongarije en Gouden Dageraad in Griekenland, die hun racistische opvattingen openlijk belijden.

Prijs voor ADO Den Haag

ADO Den Haag kreeg zaterdag de CIDI Respect Award, De Joodse organisatie heeft de jaarlijkse prijs ingesteld voor mensen of organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen antisemitisme. De voetbalclub krijgt de prijs voor de inzet tegen discriminerende spreekkoren, antisemitische in het bijzonder.
De Nederlandse overheid beschouwt het CIDI als een belangrijke gesprekspartner. Tijdens het afscheid van Naftaniel spreken minister-president Rutte en voormalig premier Balkenende. Ook wordt de verjaardag van CIDI gevierd.