Gemeenten krijgen meer geld voor jeugd-GGZ

Meisje op school
Meisje op school
DEN HAAG - Gemeenten krijgen als ze in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg meer geld voor de jeugd-GGZ. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft maandag bekendgemaakt dat het budget voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor jeugdigen omhoog gaat van 700 naar omstreeks 850 miljoen euro.
Er gaat meer geld naar de jeugd-GGZ, omdat bij uitwerking van de plannen bleek dat er in de cijfers tot nu toe geen rekening mee was gehouden dat soms niet alleen een kind wordt behandeld maar ook de ouders. Door zo'n 150 miljoen euro extra vrij te maken, kunnen ook deze behandelingen in de nieuwe opzet worden gefinancierd. De jeugdzorg gaat per 1 januari 2015 over van de provincies naar de gemeenten.
Van Rijn komt uiterlijk in december met nieuwe berekeningen hoeveel geld de gemeenten krijgen voor deze taken. Gemeenten kunnen dan volgens de bewindsman ‘op volle kracht’ verder met de voorbereidingen op deze nieuwe taak.
Een commissie onder leiding van Leonard Geluk houdt alle plannen in de gaten. Geluk gaf eerder aan dat financiële duidelijkheid de belangrijkste prioriteit is voor gemeenten en zorgaanbieders om definitief afspraken te kunnen maken over het voortzetten van zorg voor kinderen en gezinnen.