Nieuwe woonflats Haagse Vogelwijk gaan ver boven de wijk uittorenen

DEN HAAG - De bewoners van de Vogelwijk in Den Haag hebben tekeningen laten maken van de appartementsgebouwen die op de plek van de Sacramentskerk aan de Sportlaan moeten komen. Daarop is te zien dat de nieuwe gebouwen ver boven alle huizen in de wijk gaan uitsteken. De wijkvereniging wil duidelijk maken dat het nieuwe plan niet in de Vogelwijk past.
Een Rijswijkse projectontwikkelaar heeft de kerk gekocht en wil deze slopen om er 37 appartementen te bouwen. De wijkvereniging is hier niet pertinent op tegen, maar is het niet eens met de nieuwbouwplannen. Ook zijn ze teleurgesteld in de gemeente en de projectontwikkelaar omdat ze niet bij het maken van de plannen worden betrokken.
Vorige maand stuurde de wijkvereniging een brief aan wethouder Marnix Norder. De bewoners deden een uitdrukkelijk verzoek aan Norder om met hen in gesprek te gaan. Maar de gemeente liet toen al aan Omroep West weten daarop vooralsnog niet in te gaan.
De bewoners hadden de wethouder vier weken gegeven om te reageren. Die zijn nu verlopen en daarom komen ze nu met de tekeningen. Die worden donderdag tijdens een ledenvergadering van de wijkvereniging gepresenteerd. 

Vluchtelingen in de kerk

De Sacramentskerk in de Vogelwijk staat al jaren leeg en is eigendom van de parochie De Vier Evangelisten. De parochie valt onder het bisdom Rotterdam. Zij hebben het gebouw onder bepaalde voorwaarden verkocht aan een projectontwikkelaar. Het gebouw werd in januari gekraakt. Er wonen nu zo'n zestig asielzoekers. De meesten van hen zijn afkomstig uit Irak.
De Rijswijkse projectontwikkelaar Kavel Vastgoed heeft een beginselaanvraag ingediend bij de gemeente voor de sloop van de kerk en de bouw van twee woonflats. Dit houdt in dat de projectontwikkelaar samen met de gemeente het voorwerk voor een officiële bouwvergunning gaat doen. De bewoners zijn bang dat de gemeente en de projectontwikkelaar alles achter de schermen vastleggen en dat er geen ruimte meer is voor de inbreng van de bewoners.