Besparingstips voor Haags cultuurpaleis

DEN HAAG - De gemeente Den Haag kan flink geld besparen bij de bouw van het cultuurpaleis door goede risicospreiding en betrouwbare samenwerkingspartners. Dat zegt Hugo Priemus van de TU Delft. Hij schreef samen met Bert van Wee het 'Handboek voor megaprojecten'.

De gemeente Den Haag moet goed opletten met wie ze gaat samenwerken bij de bouw van het cultuurpaleis, zegt Priemus. 'De gemeente moet niet de fout maken alleen maar te kiezen voor de goedkoopste partners. Belangrijk is te kijken naar de projecten waar de partners eerder aan hebben gewerkt en of de bedrijven kans lopen om failliet te gaan.' Een faillissement van bijvoorbeeld een betonbedrijf kan enorm veel extra kosten opleveren.

Den Haag doet er ook goed aan om goed in te schatten welke financiële risico's ze loopt bij dit project, zegt de hoogleraar. 'Is alleen de gemeente verantwoordelijk of ook de Rijksgebouwendienst?'

Handboek voor megaprojecten

In het 'Handboek voor megaprojecten' geven Priemus en Van Wee tips hoe politici miljoenen euro's kunnen besparen bij grote projecten. Het boek is vooral gericht op transportprojecten zoals de hogesnelheidslijn en de A4 door Midden-Delfland.

In ons dossier kun je alles vinden over het cultuurpaleis.

Deel dit artikel: