Drieduizend werkloze Hagenaars aan de slag gegaan als vrijwilliger

DEN HAAG - In de gemeente Den Haag zijn de afgelopen anderhalf jaar 3.000 langdurig werklozen aan de slag gegaan als vrijwilliger.
Zij hebben bij sportclubs, in de zorg en in buurthuizen iets teruggedaan voor hun uitkering. De gemeente is erg tevreden met het resultaat van het project dat in 2012 startte.
Volgens wethouder Henk Kool maken ze nu meer kans op het vinden van een betaalde baan. Ook wethouder Karsten Klein is optimistisch. 'Het doen van vrijwilligerswerk is goed voor je eigenwaarde.'
Den Haag telt ongeveer 20.000 mensen met een bijstandsuitkering. Ruim de helft kan niet werken door ziekte of psychische problemen. De gemeente Den Haag wil de komende jaren nog 4.000 mensen met een uitkering aan vrijwilligerswerk helpen.

'Bijstandsgerechtigden mogen voorkeur uitspreken'

Dat plan sluit aan bij de participatiemaatschappij, het begrip dat het kabinet in september introduceerde in de Troonrede. Die komt erop neer dat iedereen de handen uit de mouwen moet steken. De overheid zorgt alleen nog maar voor de mensen die zichzelf echt niet kunnen redden. Volgens Rutte zijn de tijden van de oude verzorgingsstaat definitief ten einde.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft alle gemeenten opgeroepen de bijstandsgerechtigden te laten kiezen wat voor vrijwilligerswerk ze gaan doen. 'Talenten moeten worden benut. Sommigen voeren liever een klus uit in de buitenlucht, anderen willen juist maatschappelijk nuttige werkzaamheden verrichten.'