Extreem-rechtse Franse politica bezoekt Wilders in Den Haag

Geert Wilders
Geert Wilders
DEN HAAG - Marine le Pen, de voorzitter van de Franse extreem-rechtse partij Front National, komt woensdag naar Den Haag. De omstreden politica gaat op bezoek bij Geert Wilders van de PVV.
Le Pen blijft één dag in Den Haag. Woensdagmiddag geeft ze een persconferentie met Wilders. De PVV en Front National vinden elkaar op meerdere fronten. Zo zijn beide partijen erg eurosceptisch.
Wilders wil graag samenwerken met eurosceptische partijen uit andere landen. Hij denkt dan aan partijen zoals het Vlaams Belang uit België en de Italiaanse Lega Nord. In de toekomst kunnen deze partijen als een anti-blok samenwerken binnen het Europees Parlement.
'Marine le Pen is een charismatische politica. Partijen als Front National en de PVV kunnen de eurofiele elite bij de Europese verkiezingen wat toontjes lager laten zingen', zei Wilders eerder in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Le Pen wil zelf oordelen over Wilders

In dezelfde uitzending zei Le Pen uit te kijken naar de ontmoeting. 'Ik heb al vaak mijn wens geuit om Wilders te ontmoeten, om een persoonlijk oordeel over hem te vormen, ver van het duivelse beeld dat media en politici schetsen. Toen we elkaar voor het eerst spraken, zagen we dat we erg veel overeenkomsten hebben.'
Alexander Pechtold van D66 vindt dat waakzaamheid is geboden voor de 'nieuwe vrienden' van Wilders. De D66'er benadrukte afgelopen zondag dat de vader van Marine le Pen een antisemiet zou zijn.
Pechtold vindt dat Wilders zich daarom niet met de partij moet inlaten. Jean-Marie le Pen was jarenlang leider van Front National.
Dinsdagavond werd in de Haagse Schilderswijk tegen politiegeweld en racisme geprotesteerd. De demonstranten zijn ook kritisch over het bezoek van Marine le Pen.