'Verkiezingen Alphen zijn wel anders dit keer'

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ja, het is wel anders dit keer', vertelt een vrouw uit Koudekerk aan den Rijn die woensdag mag stemmen. Inwoners van Boskoop, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn mogen nu al een nieuwe gemeenteraad kiezen, omdat hun gemeenten komend jaar samengaan.
Haar dorp Koudekerk is in 1991 al opgegaan in het grotere Rijnwoude. En per 2014 fuseert Rijnwoude weer met het veel grotere Alphen aan den Rijn en Boskoop.
'Het is anders, omdat je ook mensen op de lijst ziet die je eigenlijk niet kent.' Ze wil toch voor iemand uit Koudekerk stemmen, omdat ze het belangrijk vindt dat die het dorp kent en weet wat er speelt.
'Voor mij gaat het om een beetje bestuurlijke ervaring', legt een Alphenaar uit. Hij kiest liever iemand die al wat langer meeloopt, omdat die een goed beeld van de samenleving zou hebben.

Handjevol stemmers

Ondanks dat maar een handjevol Alphenaren heel vroeg kwam stemmen, spreekt de voorzitter van een stembureau in Alphen aan den Rijn van een 'geweldige start'. 'Toen we om 7.30 uur open gingen, hadden we gelijk de eerste stemmen binnen'.
De Lage Zijde blijft 'een heikel punt', vertelt een stemmer in Alphen aan den Rijn. In de campagne is er dan ook veel over gesproken. Er is nog niet veel terechtgekomen van de renovatie van het woon- en winkelgebied. 'Het is een grijs gebied', peinst hij. De man zou graag zien dat daar niet zo veel geld aan 'verspild' wordt.

'Boskoop blijft gewoon Boskoop'

Iemand van het PvdA-campagneteam in Boskoop snapt wel dat Boskopers vrezen onder te sneeuwen in de nieuwe fusiegemeente. 'Maar daar ben ik niet zo bang voor. Ik denk dat Boskoop gewoon Boskoop blijft.' Hij heeft er vertrouwen in dat het dorp zijn eigen voorzieningen en eigen kern behoudt.
Wel beaamt hij dat de verkiezingen in de drie gemeenten niet erg leven. Een opkomst van 50 procent zou al optimistisch zijn. 'Dat vind ik hartstikke jammer.' Hij roept inwoners op om vooral wel te komen stemmen, 'anders sta je vier jaar buitenspel'.
Volg woensdagavond de uitslagen op de site van Omroep West en via Radio West vanaf 22.00 uur. Lees alles over de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in het dossier van Omroep West.