'Straks lekker drinken achter het stuur'

Schultz in automatische auto
Schultz in automatische auto
DEN HAAG - Lange tijd leek het sciencefiction, auto's die zonder bestuurder zelfstandig kunnen rijden. Maar sinds dinsdag lijkt die techniek een stapje dichterbij. Minister Melanie Schultz maakte een eerste testrit op de openbare weg met zo’n automatisch rijdende auto. Het idee om zelf niet meer te hoeven sturen, prikkelt de fantasie, ook bij onze facebookers.
Want wat ga je zitten doen als je niet hoeft op te letten. ‘Tja als je niet meer hoeft te sturen en schakelen, zeg ik: aan de drank! En iedere agent uitlachen’, schrijft Ed v Mill.  En Rinko Iwena wil dan wel een potje backgammon spelen met zijn chauffeur. ‘Want die heeft dan toch niets te doen.’

Proefrit

De minister voegde dinsdag tijdens de proef met haar auto automatisch in op de snelweg. De auto maakte deel uit van een colonne van drie wagens, die na het invoegen automatisch en aan elkaar gekoppeld verder reden. Dat is mogelijk doordat de auto's zijn voorzien van camera's, een radar en andere sensoren, die het overige verkeer goed in de gaten houden.

Angst

Het idee om met 120 kilometer per uur in te voegen, zonder dat je hier controle over hebt, boezemt ook angst in. ‘Ik heb een zelf-inparkerende auto, maar dát vind ik al veel te eng,’ schrijft Reinder Koornstra. Ook  Jamie Tattersall vindt het een eng idee.  'Straks ga je tegen een boom  door een technische fout’.  En Ilona Piris is nogal een control freak. ´Ik denk ook niet dat ik het stuur los laat'.  En volgens Willen Spaans moeten we dan ook maar eens na gaan denken waarom de auto er uitziet zoals hij er ziet. Waarom moet er straks eigenlijk nog een stuur in een auto zitten? 
En zo'n automatisch rijdende auto kan ook een uitkomst zijn voor mensen die nu niet kunnen rijden. Zoals Marlies Houtman, zij kan niet goed genoeg zien om auto te mogen rijden. ‘Ik kan de nummerplaat niet lezen.’ Ze hoopt dat je straks geen rijbewijs meer nodig hebt.’ Arlette Hovinga heeft geen rijbewijs omdat het zo duur is om er eentje te halen.  ‘Dus dan ben ik hier wel voor’. Maar wat ze wel gaat missen is het dronken praatje met een taxichauffeur op zaterdagnacht.