Haagse demonstratie tegen Le Pen verloopt rustig

DEN HAAG - Ongeveer dertig demonstranten zijn woensdagmiddag naar het Plein in Den Haag gekomen om te demonstreren tegen de komst van de Franse politica Marine le Pen.

De leider van de extreem-rechtse partij Front National bezoekt de Hofstad op uitnodiging van PVV-leider Geert Wilders.

Alle deelnemers zijn in het zwart gestoken. Met pannen, toeters en hun stem maken ze veel lawaai om de aandacht te trekken. Ze zwaaien met vlaggen met antifascistische leuzen en dragen borden met een doorgestreepte foto van Le Pen. Rond 15.00 uur houden Wilders en Le Pen een gezamenlijke persconferentie.

De politie is met drie ME-busjes aanwezig. Toch hebben ze niet veel te doen, want de vreedzame lawaaiprotest verloopt rustig.

'Gevaarlijk dat Wilders toenadering zoekt'

Woordvoerder Richard Veenstra van de Anti Fascistische Aktie (AFA) noemt het 'gevaarlijk' dat Geert Wilders naar rechts opschuift en dat hij toenadering zoekt tot andere extreem-rechtse partijen.

'Je ziet dat in heel Europa extreem-rechts eigenlijk met een opmars bezig is. Dat kan tot allerlei onwenselijke situaties leiden. Zoals nu in Griekenland met de Gouden Dageraad waar racistisch geweld aan de orde van de dag is', zegt Veenstra.

Omstreden Front National zou weinig veranderd zijn

Hij wijst op het antisemitische verleden van Front National. Toen stond Jean-Marie le Pen, de vader van de politica, nog aan het roer van de partij.

'Zij probeert nu Front National een wat vriendelijker gezicht te geven. Het enige verschil is dat het antisemitisme is vervangen door islamofobie, maar verder is de partij eigenlijk hetzelfde gebleven.'

De demonstranten willen met het protest duidelijk maken dat ze racisme geen oplossing vinden voor de crisis. Dinsdagavond is ook door de AFA geprotesteerd in de Haagse Schilderswijk.

Deel dit artikel: