Vernieuwing noordelijk havenhoofd stap dichterbij

DEN HAAG - De herinrichting van het noordelijk havenhoofd in Scheveningen is woensdag weer een stap dichterbij gekomen. De gemeente Den Haag, ondernemers van het viscluster op het Noordelijk Havenhoofd en vastgoedontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed hebben woensdag een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst.
Op het havenhoofd komen onder meer een hotel, een parkeergarage en de grote publiekstrekker FISH, waar wordt uitgelegd hoe de visserij werkt. In de zomer werd al duidelijk dat de ambities groot zijn.
De bedoeling is dat het huidige gebied wordt omgevormd tot een modern en duurzaam bedrijventerrein. Aan de strandzijde komen het hotel, de garage en FISH. Daar worden, aldus de partijen, ‘de verhalen over de visserij verteld en beleefd’. Er worden enorme schaalmodellen van de schepen getoond en vangsttechnieken uitgelegd. Belangstellenden kunnen er ook leren hoe vis wordt klaargemaakt.

Uitbreiding visafslag snel aan de beurt

De plannen krijgen tussen 2014 en 2020 in twee fasen vorm. In de eerste wordt de visafslag gerenoveerd en uitgebreid. Verder wordt de kade verbreed en vernieuwd en ontstaat er 10.000 vierkante meter extra bedrijfsruimte voor de visserijsector.
Ook is een hotel met circa 200 kamers, de publieksattractie FISH, hotelappartementen, de nieuwe vestiging van vishandel Simonis en een garage met 500 parkeerplaatsen in de eerste fase opgenomen. Hiermee is totaal een bedrag gemoeid van 75 miljoen euro.

Ruimte voor binnensporten

In de tweede fase - waarschijnlijk rond 2018 - wordt de parkeergarage uitgebreid tot 1000 plaatsen. Ook komt er dan ruimte voor binnensporten en is extra huisvesting voor de visserijsector met circa 5000 vierkante meter mogelijk. Dit kost waarschijnlijk nog eens 20 miljoen euro.