Opkomst Alphen aan den Rijn maar 41 procent: meerderheid kiezers blijft thuis

Campagne in Alphen
Campagne in Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De opkomst voor de verkiezingen was erg laag. Nooit eerder bleven er zoveel mensen thuis: maar 41procent van de kiezers nam de moeite naar een van de stembureau's te gaan.
Tijdens de campagne was al duidelijk dat de verkiezingen niet leefden onder de bevolking. Inwoners van Boskoop en Rijnwoude bleven zich verzetten tegen de samenvoeging. De lage opkomst geeft aan dat de meerderheid van de bevolking geen enkel vertrouwen heeft in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.
De campagnes onder het motto Samen sterk voor één gemeenten zijn compleet mislukt. Met verkiezingskranten, posters en een prijsvraag hoopten de bestuurders de kiezers over te halen te gaan stemmen. Ze konden ook kaarten winnen voor een uitverkochte voorstelling van de Leidse cabaretier Jochem Myer. Maar de bodschap kwam niet over. Burgemeester Bas Eenhoorn waarschuwde onlangs al dat de politici elkaar te hard aanvielen. De burgers zouden daardoor het vertrouwen in de politiek verliezen. Zijn voorspelling kwam uit.
Maar de burgers stemden met hun voeten: ze gooiden de stembiljetten massaal in de prullenbak. Toch zegt de VVD in een persbericht trots  'terug te kijken op een grootse campagne'.