Goudse wethouder doet aangifte van diefstal tegen raadslid

GOUDA - De Goudse wethouder Hans van den Akker heeft aangifte gedaan tegen Johan Weeber, de fractievoorzitter van Gouda Positief. Volgens de wethouder heeft Weeber na een borrel zijn iPad en informatiemap gestolen, en daarmee inzage gekregen in gevoelige informatie.

Wat voor informatie dat precies is, wil de VVD niet zeggen. Volgens VVD-fractievoorzitter Laura Werger gaat het over 'adviezen aan de wethouder hoe hij in de gemeenteraad om kan gaan met discussies'.

'Johan Weeber is helemaal niet bevoegd die informatie in te zien. Het is bijzonder triest dat je nu moet gaan nadenken waar je je iPad neerlegt. De aangifte is ergens vorige maand gedaan, maar het is toen niet bekendgemaakt omdat de burgemeester het conflict buiten de publiciteit wilde sussen', zei Werger woensdagavond.

Per ongeluk

Volgens Gouda Positief heeft Weeber de tablet en de map per ongeluk meegenomen, en keek hij erin om te zien van wie de spullen waren. Toen hij dat deed, zag hij informatie waarover hij graag met de burgemeester in gesprek wilde.

Weeber wil een onafhankelijk onderzoek naar de informatie, maar de burgemeester weigerde dit volgens hem. Hij heeft bij verschillende instanties, waaronder de Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten en een aantal juristen, informatie ingewonnen over wat hij nu met de informatie moest doen. 'Het blijkt dat het zelfs mijn plicht is als gemeenteraadslid om dit aan te kaarten,' aldus het raadslid.

Wethouder Van den Akker heeft onder meer Financiën en Economische Zaken in zijn portefeuille. De aangifte tegen Weeber ligt nu bij het Openbaar Minsterie. Zolang dit het geval is, willen de burgemeester en de wethouder niet reageren.

Deel dit artikel: