'Burgemeester Gouda hield explosieve informatie achter'

GOUDA - Milo Schoenmaker, de burgemeester van Gouda, wilde explosieve informatie onder het tapijt vegen. Dat zegt Johan Weeber van de partij Gouda Positief tegen Omroep West. Hij kreeg een persoonlijke map van een wethouder in handen waarin hij ‘explosieve’ informatie aantrof. Weeber wilde er mee naar buiten, maar de burgemeester wilde het achter gesloten deuren houden, zegt het gemeenteraadslid.
Weeber kreeg begin september naar eigen zeggen per ongeluk een map van wethouder Hans van den Akker in handen. Volgens Weeber zat er informatie in de map van de wethouder die ‘explosief’ is. Ambtenaren zouden een stuk hebben geschreven waarin munitie staat voor de coalitiepartijen om de oppositie aan te pakken. Volgens de fractievoorzitter van Gouda Positief mag dit volgens de ambtenarenwet niet. Ambtenaren mogen niet worden ingezet voor partijpolitieke doeleinden. De details uit het stuk wil Weeber niet prijsgeven, uit vrees voor vervolging.

Aangifte

Wethouder Hans van den Akker deed aangifte tegen het gemeenteraadslid wegens diefstal van de map.  Maar Weeber zegt de map helemaal niet te hebben gestolen. ‘Het gebeurde 's avonds laat na een borrel. Er liggen dan 22 mappen met iPads erop naast elkaar en die zien er allemaal hetzelfde uit. Ik heb me gewoon vergist. Toen ik erachter kwam dat het niet mijn map was, ben ik gaan kijken van wie die was. Daarbij viel mijn oog op het explosieve document.’
Weeber heeft zich laten informeren door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente en verschillende juristen over wat hij nu met de informatie moest doen. ‘We kwamen er achter dat het onze plicht is als gemeenteraadslid dit aan te kaarten.’

Geen onderzoek

De partij zou meerdere malen bij de burgemeester hebben aangedrongen op een onderzoek, maar die zou er niet mee naar buiten willen komen. In plaats daarvan deed de wethouder aangifte tegen Weeber. 'Ik vind het heel vervelend hoe je in dit land als klokkenluider wordt weggezet', zegt Weeber. Woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering heeft hij daarom alles naar buiten gebracht. 
Omroep West heeft de wethouder en de burgemeester gevraagd om een reactie, maar zolang het openbaar ministerie onderzoek doet, willen zij niets zeggen. Burgemeester Schoenmaker heeft in de gemeenteraad gezegd de informatie zelf op internet te willen zetten, om aan alle geruchten een einde te maken.