Voor- en tegenstanders herindeling Krimpenerwaard nog één keer gehoord

Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
NEDERLEK - De Tweede Kamer houdt op 31 januari een hoorziting over de samenvoeging van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist, ook wel K5 genoemd. Voor- en tegenstanders van de herindeling kunnen dan nog één keer hun zegje doen. De Kamerleden zullen ook een rondrit maken door de Krimpenerwaard, om een indruk te krijgen van het gebied.
De samenvoeging ligt zeer gevoelig in de lokale politiek en onder de bevolking. Vier van de vijf betrokken gemeenten blijven zich verzetten tegen het voorstel. Zij willen dat Krimpen aan den IJssel ook meedoet aan de herindeling. De nieuwe fusiegemeente zonder Krimpen zou te klein worden.
De PvdA-fracties van de K5-gemeenten hebben de Tweede Kamer deze week opgeroepen de snelheid erin te houden. Ze willen dat er geen nieuwe discussie komt over het toevoegen van Krimpen aan den IJssel aan de nieuwe stad. Die zou er 'met de haren worden bijgesleept'.

Besluit

De PvdA vindt dat de bewoners er recht op hebben dat er nu eindelijk een besluit valt. De discussie over de herindeling sleept zich al jaren voort. In de plannen van de provincie had de nieuwe gemeente met de naam Krimpenerwaard al in januari 2013 een feit moeten zijn. De nieuwe streefdatum is nu januari 2015.