Instellingen

Formatie Alphen aan den Rijn wordt hele puzzel

CDA wint verkiezingen
CDA wint verkiezingen

REGIO - De formatie van een gemeentebestuur van de fusiegemeente Alphen aan den Rijn wordt een hele puzzel. Er zijn minstens vier partijen nodig om het college van B en W aan voldoende steun in de raad te helpen om voorstellen aangenomen te krijgen.

De winnaars CDA en Nieuw Elan mogen vrijwel zeker wethouders leveren. Ze hebben bij elkaar 13 zetels, terwijl er minstens 20 nodig zijn voor een raadsmeerderheid. Mogelijke combinaties zijn een coalitie van CDA, Nieuw Elan, VVD, PvdA of CDA, Nieuw Elan, PvdA en D66.

Liberalen

De samenstelling hangt ook af van de houding van de liberalen. Zij zijn de grootste verliezer van de verkiezingen: de VVD haalde de helft minder stemmen dan in 2010. Het kan zijn dat de partij voor een periode in de oppositie kiest.

In elk geval hebben de partijen zich voorgenomen dat de formatie dit keer geen bokswedstrijd mag worden. Vier jaar geleden rolden de politici in Alphen aan den Rijn over straat. Dit keer wordt een informateur aangesteld die een eerste verkenning moet uitvoeren naar een nieuw college van B en W.

Tien namen

Er is een lijstje met tien namen van kandidaten die de klus kunnen klaren. CDA-lijsttrekker Marjon Verkleij zal vrijdag een informateur aanstellen, als de definitieve uitslag bekend is gemaakt. De vorming van het nieuwe gemeentebestuur moet nog voor de Kerst klaar zijn.

Dat heeft ook een praktische reden: het stadhuis in Alphen aan den Rijn gaat dan voor een tijd dicht voor een grote verbouwing. Alle computers en andere faciliteiten zijn vanaf dat moment niet meer te gebruiken.