Instellingen

Notaris die rookworst verkocht is blij dat notarisservice HEMA wordt aangepakt

notaris notariaat wetboek stock
notaris notariaat wetboek stock

LEIDERDORP - 'Ik ben blij dat de beroepsorganisatie zich met de zaak gaat bemoeien.' Notaris Marc Neve van Bakker & Neve Notarissen reageert positief op het bericht dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) naar de tuchtrechter stapt vanwege de notarisservice van de HEMA.

Eerder zei Marc Neve dat hij het raar vindt dat de HEMA samenlevingscontracten en testamenten aanbiedt. Als ludieke protestactie ging zijn kantoor toen worsten verkopen. 'En daarmee kregen we veel respect van andere notarissen', vertelt Neve.

Bakker & Neve was niet het enige kantoor dat zijn wenkbrauwen fronsde bij het bericht dat de HEMA zich ook op notariële zaken gaat richten. Op verschillende internetfora regende het negatieve reacties van notarissen over de service van de HEMA. 'Nu heeft ook onze beroepsorganisatie die klachten overgenomen en dat is een goede zaak', zegt Neve.

'Erbij neerleggen als het toch mag'

Hoe uitgesproken hij en veel van zijn collega's ook zijn over de diensten van HEMA, het is voor hem onduidelijk wat de tuchtrechter gaat besluiten. 'Ik hoop natuurlijk dat rechter besluit dat dit echt niet kan. Maar je weet het natuurlijk nooit. Mocht de rechter toch zeggen dat de HEMA hiermee door mag gaan dan hebben we ons daar bij neer te leggen', zegt Neve.

Veel notariskantoren vinden het een slecht plan dat de HEMA testamenten en samenlevingscontracten aanbiedt, omdat de aanvraag via internet gebeurt en het eerste contact niet via een notaris is. Neve legt uit: 'Bij de aanvraag via internet kun je bijvoorbeeld niet zien of iemand onder druk gezet wordt om iets in zijn testament op te nemen terwijl hij dat niet wil. Wanneer iemand op kantoor langskomt is dit beter te controleren.'