Instellingen

Extra zetel voor RijnGouweLokaal in Alphen, GroenLinks 1 minder

Stemmen tellen in Alphen
Stemmen tellen in Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De partij RijnGouweLokaal krijgt er een zetel bij in de nieuwe gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, GroenLinks moet er één inleveren.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen die donderdag bekend is gemaakt. Verder zijn er geen verschuivingen in de zetelverdeling.

Het CDA en Nieuw Elan wonnen de verkiezingen. Deze zijn in Alphen eerder gehouden dan de landelijke gemeenteraadsverkiezingen, omdat Alphen vanaf 1 januari wordt samengevoegd met Rijnwoude en Boskoop.

Toewijzen restzetels complex

Volgens de gemeente was het toewijzen van de restzetels erg complex, omdat het soms om enkele stemmen verschil ging. De uitslagen zijn meerdere keren gecontroleerd.

Er zijn drie kandidaten die meer dan 217 voorkeurstemmen kregen en daarmee op eigen kracht een plek in de gemeenteraad hebben veroverd. Dat zijn Robert Blom van Nieuw Elan, Kees van Velzen van het CDA en Gulhan Keskin-Akdemir van de PvdA.

Ze komen in de plaats van raadsleden die een hogere plek hadden op de lijst. De nieuwe gemeenteraad komt voor het eerst op 2 januari 2014 bijeen.

Puzzel

De formatie van een gemeentebestuur wordt een hele puzzel. Er zijn minstens vier partijen nodig om het college van burgemeester en wethouders aan voldoende steun in de raad te helpen.