Greenpeace demonstreert in Den Haag voor vrijlating actievoerders

DEN HAAG - Greenpeace demonstreert vrijdag in Den Haag voor de vrijlating van de Arctic 30, de bemanning van de Arctic Sunrise die in Rusland gevangen zit. De stoet vertrekt om 12.30 uur vanaf het Centraal Station richting Vredespaleis en het Binnenhof.
Voorop rijdt een platte kar met een ja-knikker met de logo's van Shell en Gazprom. Daarachter lopen dertig mensen in oranje overalls, vastgeketend aan de kar. Zij symboliseren de Arctic 30.
Onderweg wordt ook gestopt bij het hoofdkantoor van Shell. Greenpeace wil dat het oliebedrijf de samenwerking met het Russische Gazprom opzegt. Samen zouden ze zich schuldig maken aan milieumisdaden bij boringen in het Russische Noordpoolgebied.

'Gazprom is onvoorbereid'

Volgens Greenpeace gaat Gazprom totaal onvoorbereid en met tweedehands olieplatformen in het kwetsbare en onherbergzame gebied naar olie boren. Eerdere pogingen van het Russische staatsbedrijf in ijzige gebieden eindigden al in een gezonken boorplatform en 53 doden.
Begin oktober demonstreerde Greenpeace ook al in Den Haag om steun te betuigen aan de activisten die vastzitten. De milieu-organisatie was erg tevreden over die protestmars.