Adriaan van Geest blij met restzetel Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Adriaan van Geest van RijnGouweLokaal was blij verrast toen hij donderdagochtend alsnog een zetel in zijn schoot kreeg geworpen. Na hertellingen bleek niet GroenLinks, maar zijn partij recht te hebben op één van de restzetels in de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn.
Het CDA en Nieuw Elan wonnen de gemeenteraadsverkiezingen. Deze zijn in Alphen eerder gehouden dan de landelijke gemeenteraadsverkiezingen, omdat Alphen vanaf 1 januari wordt samengevoegd met Rijnwoude en Boskoop.
Van Geest, nummer twee op de kieslijst van RijnGouweLokaal, was woensdagavond teleurgesteld naar huis gegaan toen bleek dat zijn partij maar één zetel had gewonnen. 'Ik heb maar een flinke borrel genomen', zei de bibliotheekdirecteur die tot 1 september nog raadslid was voor D66.

'Sneu voor collega's'

'Ik was dan ook zeer verrast toen donderdagochtend de definitieve uitslag werd vastgesteld. Maar ik vind het toch ook wel sneu voor mijn collega's van GroenLinks.' Die partij moest een zetel inleveren.
'Je weet het ook nooit met verkiezingen. Er hoeft maar één iemand een stembiljet op de verkeerde tafel te leggen', zegt Van Geest. Daarom zijn er bij kleine verschillen ook hertellingen.

Van D66 naar RijnGouweLokaal

Van Geest, die van 1978 tot 1998 fractievoorzitter was van D66 en de afgelopen vier jaar raadslid was voor dezelfde partij, stapte in september over naar RijnGouweLokaal. Hij voelde zich niet meer thuis bij D66. 'Daarbij werd duidelijk dat ik niet hoog op de kieslijst zou worden gezet. Ik heb me niet meer kandidaat gesteld. Toen ben ik meteen benaderd door drie andere partijen.'
Van Geest koos voor RijnGouweLokaal omdat het partijprogramma het beste aansluit op die van D66. 'Er is inhoudelijk nauwelijks verschil.'

Uitdagingen

Het kersverse raadslid ziet grote uitdagingen in de nieuwe fusiegemeente. Hij wil zich hardmaken voor een goede ontsluiting van de greenport in Boskoop en hij wil van drie afzonderlijke gemeenten één goede nieuwe smeden. 'Alphen is nu een gemeente met meer dan 100.000 inwoners en in oppervlak de tweede gemeente van Nederland, na Ede-Wageningen. Dus dat is best wel een uitdaging.'