'Taalcursus voor Hongaarse sekswerkers is volslagen onzin'

DEN HAAG - Een raamexploitante op de Haagse Doubletstraat vindt de taalcursus voor Hongaarse sekswerkers volslagen onzin. Vanaf november kunnen Hongaarse prostituees in Den Haag Nederlandse taalles krijgen.
Het informatiecentrum voor sekswerkers Spot 46 biedt de vrouwen een Nederlandse taalcursus aan op mp3-spelers. 'Het is een gespecificeerde cursus met woorden die prosituees veel gebruiken', zegt Susan Amoraal van Spot 46.
'Je denkt toch niet dat ik Spaans, Hongaars of Roemeens praat. Die meiden begrijpen me heus wel', reageert de exploitante die anoniem wil blijven.

Seksuele handeling in het Nederlands

Door het beheersen van de Nederlandse taal wordt volgens de organisatie de zelfstandigheid van de sekswerkers vergroot en daarmee hun positie verbeterd. Uit onderzoek van Spot 46 blijkt dat de Hongaarse prostituees vrijwel geen Nederlands en Engels spreken.
Met de aangeboden cursus kunnen zij de woorden die zij leren direct op hun werkplek gebruiken. 'De vrouwen kunnen straks in het Nederlands aangeven welke handeling ze kunnen doen en dat ze veilige seks willen', legt Amoraal uit.