Instellingen

Definitieve uitslag verkiezingen Alphen, Boskoop en Rijnwoude

ALPHEN AAN DEN RIJN - De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude is vrijdagochtend vastgesteld. De uitkomst laat weinig verrassingen zien.

Dat betekent dat het CDA met zeven zetels de grootste is gevolgd door Nieuw Elan met zes zetels. De VVD verliest fors en is niet langer de grootste in Alphen aan den Rijn. De partij komt met vijf zetels uit op een derde plek. De PvdA en D66 hebben beide vier zetels en de ChristenUnie en de SP allebei drie. De SGP wint twee zetels en Beter Alphen één.

Een restzetel die eerst aan GroenLinks werd toebedeeld, is toch bij RijnGouweLokaal terecht gekomen. GroenLinks zakt daardoor van drie naar twee zetels en RijnGouweLokaal krijgt er twee.

Voorkeursstemmen 

Drie raadsleden zijn met voorkeurstemmen gekozen. Zij kregen 217 stemmen of meer en zouden zonder deze stemmen niet in de raad gekomen zijn. Het gaat om Robert Blom van Nieuw Elan, hij kreeg 446 stemmen, Kees van Velzen van het CDA noteerde 221 voorkeursstemmen en Gülhan Keskin-Akdemir van de PvdA kreeg 217 stemmen.

Het opkomstpercentage was met 40,9 procent niet erg hoog. In Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude waren woensdag gemeenteraadsverkiezingen omdat de gemeenten per 1 januari fuseren. In de rest van het land zijn op 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen.