App voor als de politie je controleert: hoe en wat?

DEN HAAG - Een donkere jongen wordt door de politie aan de kant gezet en gecontroleerd. Mag dat wel? Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat er voor dit soort situaties een app in Nederland komt. Hij wil naar Engels en Amerikaans voorbeeld een ‘Stop and Search’ app tegen etnisch profileren, het controleren van iemand puur op basis van afkomst en uiterlijke kenmerken. Wat kun je daar eigenlijk mee en hoe werkt het?
Aaron Sonson ontwikkelde de app in Engeland. Tegen BBC vertelde hij in dat hij zo’n tien keer door de politie is aangehouden omdat hij er volgens de dienders crimineel uit zag. Met de app wil hij ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar rechten kent. ‘Agenten moeten nadenken voordat ze iemand aanhouden en redelijke verdenkingen hebben’, zei hij tegen BBC.
Oud-agenten en arrestanten vertelden onlangs aan Omroep West dat de politie in de Haagse Schilderswijk zich schuldig zou maken aan etnisch profileren en buitensporig geweld tegen vooral allochtone inwoners. Marcouch wil daar nu dus een app voor.

Wat kun je met de app?

Met de app kun je opzoeken of je als burger rechtmatig bent aangehouden door de politie. In een top 10 zijn de meest opgevraagde rechten te lezen. Ook kun je je ervaringen uploaden door in te vullen wat er gebeurd is. In een kaartje is een overzicht van de ervaringen te zien.

Hoe loopt de app in het buitenland?

In Amerika is de Androidversie van de app ‘Stop and Frisk’ zeven maanden na de release 20.000 keer gedownload. De organisatie kreeg volgens website Mashable 5.000 ervaringen binnen. Zo’n 200 van deze meldingen waren bruikbaar. De meeste meldingen waren vooral van mensen die de app uitprobeerden.

Wat wil Marcouch met zo’n app in Nederland bereiken?

Het Tweede Kamerlid sprak in de Haagse Schilderswijk jongeren die rondlopen met frustraties over hoe de politie hen heeft belaagd. ‘Daar is de app heel handig voor. Het gaat erom dat je duidelijkheid krijgt en niet met frustratie en vernedering rond blijft lopen', zegt Marcouch.