Haagse horrortandarts meldt zich bij inspectie

DEN HAAG - De omstreden tandarts Thiel uit Den Haag is terecht.Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ bevindt hij zich op dit moment in het buitenland. Maar omwille van de privacy kan de inspectie hierover verder geen mededelingen doen, laat een woordvoerder weten aan Omroep West. Thiel was lange tijd spoorloos nadat zijn praktijken in opspraak waren gekomen.

door Hans Otte

De Haagse horrortandarts Peter Thiel liet een spoor van vernielingen achter onder patiënten van zijn inmiddels failliete praktijk Apollonia Dentistry. Omroep West toonde in juni hun geruïneerde gebitten. Bovendien sjoemelde Thiel met de declaraties. Uit onderzoek van Omroep West bleek dat de tandarts begin jaren negentig ook al in Duitsland uit zijn ambt is gezet en zelfs bij verstek is veroordeeld. Thiel zelf had inmiddels hoog en droog in Zuid-Afrika een nieuwe praktijk opgezet voordat hij met zijn Apollonia-praktijken in Nederland opdook.

Levensteken

De inspectie heeft tandarts Thiel deze zomer het bevel gegeven op te houden met zijn praktijk totdat hij kan aantonen dat hij verantwoorde zorg kan aanbieden. Thiel heeft nu bezwaar gemaakt tegen het bevel van de inspectie. Dat is het eerste levensteken van de tandarts sinds hij met de noorderzon vertrok nadat Omroep West berichtte over misstanden in zijn tandartspraktijken in Den Haag en Alphen aan den Rijn.

Intensief toezicht

Thiel was al in januari 2013 door de IGZ op de hoogte gesteld van ernstige tekortkomingen in één van de praktijken in Den Haag. Hij werd toen door de inspectie onder 'intensief toezicht' geplaats maar dat leidde tot onvoldoende resultaat. Daarop kreeg hij van de Inspectie het bevel te stoppen met zijn praktijken.

Bezwaar

Tandarts Thiel is verplicht om aan het bevel te voldoen. Indien hij geen gehoor geeft aan het bevel, dan kan een dwangsom worden opgelegd, legt de inspectie uit. Deze procedure loopt nog. Naar nu blijkt heeft Thiel zich onlangs gemeld om bezwaar aan te tekenen. De zitting die hierover zou plaatsvinden is op verzoek van de heer Thiel uitgesteld, meldt de IGZ. Naar verwachting zal de zitting nu plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2014.