Instellingen

Wassenaarse jonkheer krijgt geen straf voor wurgen vrouw

Koekoekslaan april 2010
Koekoekslaan april 2010

DEN HAAG - De Wassenaarse jonkheer Jan de L. had een psychotische depressie toen hij op 5 april 2010 zijn vrouw wurgde. Hij was daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt daarom geen straf. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag besloten.

Het hof legde hem wel tbs met voorwaarden op, omdat er een kans is dat hij zonder hulp opnieuw de fout ingaat. Het Openbaar Ministerie vroeg in hoger beroep 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Het hof vindt dwang niet nodig.

De jonkheer onderging een elektroshocktherapie waardoor de psychotische depressie is verminderd, zei het hof. Hij slikt ook medicijnen.

De L. belde zelf op 5 april 2010 de politie en zei dat hij zijn 37-jarige vrouw iets vreselijks had aangedaan. De politie vond op het adres de dode vrouw. Ze was gewurgd. De man - die een fortuin verdiende met het uitbaten van parkeerterreinen - was pas 7 maanden met haar getrouwd.

De psychose begon na de scheiding van zijn eerste vrouw. De L. zou gedacht hebben dat mensen een complot tegen hem smeedden en dacht dat zijn huidige vrouw in dat complot betrokken was. In die 'allesomvattende paniek' zag de jonkheer nog maar oplossing; zijn vrouw wurgen. De psychose was zo sterk dat hij niet anders kon handelen, meent het hof