D66 wil hout gekapte populieren aan bewoners geven

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag
DEN HAAG - Het hout van de populieren die worden gekapt in de Haagse wijk Ypenburg moet ter beschikking worden gesteld aan de omwonenden. Dat vindt D66 in de Haagse gemeenteraad.
De gemeente Den Haag gaat 253 populieren kappen die langs het Veenbespad in Ypenburg staan. De reden daarvoor is dat de bomen hard groeien en in het voorjaar veel pluizen geven. Deze zijn makkelijk brandbaar en komen in de tuinen van de naastgelegen woningen terecht. Veel buurtbewoners hadden daarom bij de gemeente geklaagd.

Liquidambar styraciflua

De gemeente heeft nu besloten om ze allemaal weg te halen. Voor iedere populier komt een Amberboom terug. Deze Liquidambar styraciflua krijgt in de herfst een vlammend rood blad en geeft geen overlast.
In 2011 stelde D66 al samen met CDA en GroenLinks schriftelijke vragen over de bomen. De aanleiding daarvoor was dat een heg van een tuin waarin kinderen speelden, in vlammen opging. Populierenpluis was daarvan de oorzaak.

Brandhout

Die partij is blij dat de gemeente nu actie onderneemt. Maar komt ook met een voorstel. Raadslid Kim Waanders wil dat het hout van de gerooide populieren ter beschikking wordt gesteld aan de omwonenden. ‘Medewerkers van de Haeghe Groep kunnen van de bomen brandhout maken. Dat is een effectieve manier van hergebruik en betekent dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen.’