Forse afname aantal videotheken in de regio

REGIO - Het aantal videotheken in onze regio is in de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd. Waren er in 2008 nog 81 videotheken, nu zijn dat er 37. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Door Brian van der Bol en Mark Kool

De landelijke cijfers zijn nog dramatischer. Volgens onderzoeksbureau Locatus, dat een databestand heeft waarin alle winkels van Nederland zijn opgenomen, daalde het aantal videotheken van 949 in 2008 naar 266 nu. Gertjan Slob van Locatus verwacht dat ‘op termijn’ videotheken helemaal verdwijnen. Videotheekhouders uit onze regio denken dat het nog maximaal 5 jaar duurt.
Ook problemen voor andere typen winkels
Ook andere typen winkels hebben het moeilijk, zoals reisbureaus, boekhandels, cd- en dvd-winkels en elektronicazaken. Zo is het aantal winkels in witgoed, elektronische huishoudelijke apparatuur en audio- en videoapparatuur in onze regio de afgelopen 5 jaar met ongeveer een derde gedaald.
De belangrijkste verklaringen zijn de opkomst van het kopen via internet en de verandering van producten, zegt Slob. ‘We kopen geen cd’s meer, maar luisteren muziek via Spotify. Een video huren we of kopen we niet meer, we kijken via een film-on-demand. En bijvoorbeeld ook tv’s kopen we steeds vaker via internet.’ Ontwikkelcentrales voor foto’s, postkantoren en fourniturenzaken, zijn de afgelopen jaren al (vrijwel) uit het straatbeeld verdwenen.

Concurrentie van grote winkelketens en supermarkten

Kleine elektronica- en levensmiddelenwinkels hebben vooral last van de opkomst van grote ketens en supermarkten. De consument is daar volgens Slob voor een groot deel zelf schuldig aan. ‘Iedereen die zegt dat hij het jammer vindt dat een bepaald type winkel verdwijnt moet je gelijk de wedervraag stellen: “Heeft u er de afgelopen tijd ook gekocht?”.’
De kleine winkels die het volhouden spelen goed in op de ontwikkelingen in de markt, zegt Slob. ‘Ze sluiten aan op de wensen van de klant en kijken waar de kansen ten opzichte van de concurrentie liggen.’ De onderzoeker noemt als voorbeeld slagers die kant-en-klaarmaaltijden aanbieden. 

Winkels die het wel goed doen

Naast internetondernemingen doen ook zaken die zich richten op persoonlijke verzorging, persoonlijke verzorging, zoals kapsalons, nagelstudio’s en schoonheidssalons het goed, zegt Slob. ‘Persoonlijke verzorging wordt steeds belangrijker voor Nederlanders en het zijn winkels die je makkelijk start, zeker nu winkelpanden makkelijker beschikbaar komen.’
Met de leegstand valt het volgens de onderzoeker overigens relatief mee, ondanks de economische crisis. Stond 6 jaar geleden zo’n 5 procent van de winkelpanden leeg, nu is dat gestegen naar ‘slechts’ 6,7 procent. Niet alleen verdwijnen winkelpanden of worden er winkels samengevoegd, ook zijn er nog altijd veel mensen die een onderneming starten. Slob: ‘Ze willen waarschijnlijk niet in de ww of de bijstand zitten en maken een langgekoesterde wens van een eigen winkel waar.