Instellingen

Tot 6 jaar cel geëist tegen criminele bende voor hennepteelt en mensenhandel

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank

DEN HAAG - De officier van justitie in Den Haag heeft zes jaar geëist tegen de leider van een criminele bende die zich bezighield met hennepteelt, -handel en mensenhandel. Het gaat om een 49-jarige man uit Den Haag. Zijn 47-jarige broer hoorde 30 maanden gevangenisstraf eisen.

De criminele organisatie had hennepkwekerijen over het hele land, waarin zij illegale buitenlanders liet werken. Tussen augustus 2011 en augustus 2012 rolde de politie kwekerijen op in Roelofarendsveen, Zuidwolde, Tiendeveen, Driel, Bleiswijk en Nieuwe-Pekela. Bij die acties zijn honderdduizenden hennepplanten en -stekken in beslag genomen.

De bende bestond verder uit nog twee Hagenaars (44 en 45), een Rotterdammer (50), een man uit Nieuwe-Pekela (69), en twee vrouwen van 27 en 48 jaar uit Den Haag. Tegen hen zijn celstraffen tussen de 84 dagen en 24 maanden geëist en werkstraffen tussen de 120 en 180 uur.

Mensenhandel

In een kas met hennep in Driel vond de politie een Bulgaarse man, die daar al maanden werkte en op de bank sliep. Hij was ondervoed en verkleumd. Hij was naar Nederland gekomen om geld te verdienen voor een operatie voor zijn zieke vader. Maar hij kreeg helemaal geen loon en zijn enige contact met de buitenwereld was af en toe een telefoontje met zijn vrouw.

De verdachten haalden ook een Bulgaarse vrouw van 58 naar Nederland. Zij zou op de kinderen van haar nicht, de 27-jarige Haagse, gaan passen. Zij werd echter ondergebracht in het huis van de man uit Nieuwe-Pekela en moest in de hennepkwekerijen werken, zonder betaling.

De uitspraak is over 14 dagen.