Eigenaar Haagse videotheek: Dit is niet meer op te brengen

DEN HAAG - Het schap onder het bordje ‘coming soon’ is leeg. Nieuwe films komen niet meer binnen bij de Videoland aan de Laan van Nieuw Oost-indië in Den Haag: per 1 december sluit de videotheek de deuren.

Door Brian van der Bol en Mark Kool

Het is niet de eerste zaak die moet stoppen en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Den Haag telde in 2008 37 videotheken, nu nog 5. Eigenaar Martin Zwarts verwacht dat de laatste videotheek in 3 tot 4 jaar is verdwenen.  Zwarts heeft de afgelopen jaren al filialen in Den Haag (Willem de Zwijgerlaan) en Rijswijk (Huis te Landelaan) moeten sluiten. Na deze maand is dus het ook over voor zijn laatste videotheek. De laatste weken gebruikt hij om zijn voorraad dvd’s te verkopen.

Omzetdaling en stijging van kosten

Zwarts (35) heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Als filmfanaat heeft hij altijd veel plezier in zijn werk gehad. In 1994 begon hij in een videotheek te werken en in 2002 werd hij (mede)eigenaar van de videotheek aan de Laan van NOI. Hij wil zijn verhaal niet voor de camera vertellen, maar hij laat aan Omroep West weten dat in 10 jaar tijd de omzet volgens met 65 procent is gedaald. ‘Terwijl de energie-, huur- en personeelskosten alleen maar oplopen. Dat is niet meer op te brengen.’
Tegen de opkomst van (illegaal) downloaden en online film- en videodiensten als Netflix en HBO kan hij niet op. De eigenaar van de videotheek heeft van alles geprobeerd om het verlies van omzet te compenseren, zoals een servicepunt voor pakketjes en een uitgebreid snoep- en frisdrankassortiment.
Maar het was niet voldoende om het tij te keren, zegt de ondernemer. ‘Je kan wel een soort benzinepomp worden, maar uiteindelijk red je het er niet mee.’ Of Zwarts ergens spijt van heeft? ‘Dat ik niet een jaar geleden al ben gestopt.’

Lees ook: