Hagenaars in Duitsland veroordeeld voor cyberbankroof

DEN HAAG - Twee Hagenaars zijn vrijdag in Duitsland tot vier jaar en drie maanden cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een grote cyberbankroof.
Ze maken deel uit van een internationale bende die met vervalste creditcards van de Bank Muscat in Oman in één nacht in meerdere landen 34 miljoen euro pinde. Hackers hadden de beveiliging van de Arabische bank gekraakt en vertrouwelijke klantgegevens bemachtigd.
Eddy Z. (35) en zijn moeder Wilma (56) werden in februari van dit jaar gearresteerd in Düsseldorf met in hun auto 170.000 euro aan contanten. Het geld hadden ze bij verschillende banken in de omgeving van Düsseldorf ontvreemd met prepaid creditcards waarvan de magneetstrips waren gemanipuleerd.

Op heterdaad betrapt

De moeder en zoon liepen tegen de lamp omdat ze 's nachts buitengewoon lang met een geldautomaat bezig waren. Dat was een bejaarde man opgevallen die de politie riep. Die hield de twee 'bankrovers' aan met hun buit.
De twee Hagenaars weigerden justitie informatie te geven over hun opdrachtgevers 'uit vrees voor het welzijn van familie'. Zij namen een hogere straf op de koop toe.