Instellingen

CDA’er Bauke de Haan wordt informateur in Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oud-fractievoorzitter van het CDA in Alphen aan den Rijn, Bauke de Haan, gaat verkennen welke partijen samen een college van burgemeester en wethouders kunnen vormen in de nieuwe fusiegemeente.

Dat heeft CDA-leider Marjon Verkleij vrijdag bekendgemaakt. Volgens haar is De Haan een man ‘van formaat’ die ook voldoende afstand heeft tot de actuele politiek om de situatie objectief te beoordelen. Zijn voordracht wordt door alle partijen in de nieuwe fusiegemeente, die bestaat uit Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop, gesteund.

De informateur gaat zaterdag al aan het werk. Dan voert hij de eerste gesprekken. De bedoeling is dat hij maandag over een week met zijn bevindingen naar buiten komt.

Lange staat van dienst

Bauke de Haan (1939) heeft een lange staat van dienst in het onderwijs. Bovendien was hij van 1 februari 1988 tot 1 augustus 1990 secretaris-generaal op het toenmalig ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Daarna werd hij voorzitter van het College van Bestuur Open Universiteit. Van 2002 tot 2006 zat hij voor het CDA in de gemeenteraad.

Verkleij verklaart nadrukkelijk dat het CDA nu nog geen voorkeur heeft voor een coalitie in de nieuwe fusiegemeente. ‘We willen open beginnen. Het gaat puur om de inhoud en wat het beste is voor groot-Alphen. En natuurlijk willen we prettig samenwerken. We hopen een frisse start te maken.’

CDA en GroenLinks willen hertelling stemmen

Het CDA en GroenLinks in Alphen aan den Rijn hebben beide gevraagd om hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. Dat is volgens de partijen nodig omdat de verschillen heel klein zijn. Al tijdens de uitslagavond in het stadhuis verschoof een restzetel van het CDA naar GroenLinks. De dag erna werd duidelijk dat die toch naar RijnGouweLokaal ging.

Omdat het waarschijnlijk gaat om een verschil van drie stemmen, willen het CDA en GroenLinks voorkomen dat er een ‘zweem van onnauwkeurigheid’ rond de verkiezingen blijft hangen, zegt Verkleij.

Excuses voor RijnGouweLokaal

Zij heeft inmiddels wel ‘sorry’ gezegd tegen de lijsttrekker van RijnGouweLokaal, Ank de Groot, die zij niet van tevoren op de hoogte had gesteld van het verzoek om hertelling. ‘Wij gunnen haar die extra zetel van harte, maar we willen niet dat er vier jaar de vraag blijft bestaan of die wel terecht was', aldus Verkleij.