Russisch Mariinsky Ballet te gast in Den Haag

DEN HAAG - Het Russische Mariinsky Ballet, het oudste klassieke balletgezelschap ter wereld, is drie dagen op bezoek in Den Haag. Uit Sint Petersburg zijn tweehonderd balletdansers en musici overgekomen voor optredens in het Lucent Danstheater.
Het beroemde gezelschap is op uitnodiging van het Nederlands Dans Theater naar Den Haag gekomen in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.
Het Mariinsky Ballet danste vrijdagavond het sprookje The Little Humpbacked Horse. Op zaterdag en zondag staat het eeuwenoude romantische ballet Giselle (1841) op het programma. Het gezelschap staat onder leiding van dirigent Valery Gergiev, die ook gastdirigent is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Anna Pavlova en Rudolf Nureyev oud-leden

Het Mariinsky Ballet gaf in de zomer van 2009 enkele balletvoorstellingen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het gezelschap, in Rusland het bekendste na het Bolsjoi, werd in de 18e eeuw opgericht en staat ook wel bekend als het Kirov Ballet. Tot de groep behoorden legendarische dansers als Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky en Rudolf Nureyev.