Instellingen

Gekke instrumenten en natuurgeluiden bij babyconcerten in Haags theater

babyconcert dakota theater 1
babyconcert dakota theater 4
babyconcert dakota theater 3
babyconcert dakota theater 2

DEN HAAG - Zangeres Matilde Castro treedt op voor wel hele jonge muziekliefhebbers. Zaterdag gaf ze in het Haagse Theater Dakota concerten voor baby's van vier tot veertien maanden.

Castro gebruikt haar stem, natuurgeluiden en de gekste instrumenten om de aandacht van haar jonge fans vast te houden. Zaterdag trad ze drie keer op.

'Zweverig'

Scarlet van vijf maanden oud moest in het begin hard huilen. Haar vader Marcel vertelt dat hij haar niet zomaar stil kreeg. 'Nee, de vrouw moest erbij komen', zegt hij lachend. Marcel denkt dat zijn dochter het maar vreemd vond, omdat ze thuis ook niet veel muziek gewend is. Nu is hij van plan om muziekspeelgoed voor haar te gaan kopen.

'Het was wel zweverig', geeft hij toe. 'Maar kinderen zijn ook zweverig, dus daar past het wel mooi bij.'

'Toen ik hier binnenkwam, dacht ik hetzelfde. Maar na vijf minuten merk je wel dat kinderen het echt heel erg leuk vinden. Ik vind het wel echt de moeite waard', vertelt moeder Barbara.

Doodop

Haar zoon Thijs van dertien maanden was een van de 'oudste' concertgangers. Het hele concert lang kroop hij rond en wilde hij de instrumenten en muzikanten wel eens van dichtbij bekijken. Zijn moeder holde elke keer achter hem aan. 'Volgens mij is hij doodop nu, dus dan vond hij het zeker leuk.'

De muzikanten hebben er helemaal geen last van dat de baby's alle kanten op kruipen. 'Dat is fantastisch. Ik wil graag dat ze naar mij toekomen', zegt Castro.

Positief effect

Volgens de zangeres hebben de muziek en geluiden een positief effect op jonge kinderen. 'Je emoties komen naar buiten, je wordt er rustig van of je wordt er gelukkig van. Een baby is niet anders dan een volwassen mens.'

Het was niet het idee van vader Jim om Harvey mee te nemen naar zijn eerste concert. Dat had moederlief bedacht, maar die was ineens verhinderd. Toch hebben zoon Harvey én zijn vader het naar hun zin gehad. Harvey hield het half uur durende concert goed vol, omdat hij thuis de wat hardere muziek van zijn vader gewend is.

'Allesbehalve zweverig'

Moeder Sapna denkt dat haar zoon Valentijn ook van het concert heeft genoten. 'Hij speelde echt met andere kinderen. Hij gebruikte de instrumenten, dus ik denk wel dat het echt een succes was'. Zij vond het concert allesbehalve zweverig.

Er zijn ook babyconcerten geweest in Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda. Er volgen nog voorstellingen in Zoetermeer.