Instellingen

Tot 16 jaar celstraf geëist in hoger beroep voor overval op juwelier Stratmann

Overval op juwelier Stratmann in Den Haag
Juwelierszaak Lapidee

DEN HAAG - Justitie heeft maandag in hoger beroep tot 16 jaar celstraf geëist tegen de overvallers op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Schutter Sandro G. hoorde 16 jaar tegen zich eisen, zijn handlanger Ziya B. 14 jaar, evenals chauffeur Lasha G..

De eis valt lager uit dan bij de rechtbank. Toen vroeg de aanklager 18 jaar voor Sandro G. en Ziya B. en 15 jaar voor Lasha G.. Sandro G. en Ziya B. werden uiteindelijk in februari door de rechtbank veroordeeld tot 13 en 11 jaar cel, Lasha G. kreeg 5 jaar. Ze hebben daar net als het OM beroep tegen aangetekend.

Ruud Stratmann werd op 25 april vorig jaar doodgeschoten door Sandro G., die samen met Ziya B. een overval pleegde op zijn juwelierszaak aan de Beeklaan. De juwelier werd bij de overval neergeschoten en overleed vrijwel direct. Verdachte Lasha G. zou wapens hebben geleverd en de chauffeur van de twee andere mannen zijn geweest.

Een aantal dagen na het misdrijf werd Ziya B. in de Haagse Schilderswijk opgepakt. Sandro G. meldde zich niet veel later bij de ambassade in Georgië. Chauffeur Lasha G. werd een maand na de overval in Almere opgepakt.

Bekentenis

De twee overvallers hebben na hun aanhouding toegegeven dat zij het hebben gedaan. Sandro G. legde een deel van zijn bekentenis af op de Georgische staatstelevisie. Hij was na de overval naar zijn thuisland gevlucht.