Instellingen

Na 44 jaar einde aan carnavalsfeest voor gehandicapten

Kreesie carnaval
Kreesie carnaval

DEN HAAG - Na 44 jaar komt er een einde aan carnavalsfeest Kreesiebal, waarvan honderden mensen uit de regio Haaglanden met een verstandelijke of lichamelijke handicap jaarlijks genoten.

Carnavalsvereniging De Ooie Pieren heeft het aantal leden de afgelopen tijd zo zien teruglopen, dat het volgens voorzitter Ton Heiligers niet meer mogelijk is om het Kreesiebal nog langer te organiseren.

‘We hebben dit besluit met pijn in het hart moeten nemen,’ zegt hij. ‘Een stukje van mijn leven valt weg. Maar het is natuurlijk nog veel erger voor al die mensen die er altijd met zoveel plezier naartoe gingen. Het is heel spijtig en verdrietig.’

Carnaval voor ouderen, gehandicapten en zieken

De basis voor De Ooie Pieren werd al in de jaren twintig van de vorige eeuw gelegd. In 1970 werd besloten dat de organisatie zich alleen nog zou richten op het organiseren van carnaval voor ouderen, gehandicapten en zieken. De laatste jaren had dat Kreesiebal plaats in Sport- en Recreatiecentrum Overbosch.

Op de carnavalsmiddagen, vaak begin februari, kwamen tussen de 350 en 400 mensen. Ze luisterden er naar artiesten en kregen na afloop een cadeautje en medaille mee.

Recent moest het bestuur echter beslissen dat het organiseren van de middagen niet meer mogelijk is. Er zijn te weinig mensen overgebleven om te helpen met de organisatie. Ook bleek het vinden van sponsoren steeds moeilijker. ‘Het kan gewoon niet anders,’ constateert Heiligers.

GroenLinks wil steun gemeente

GroenLinks in de Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente nu financieel gaat bijspringen, zodat het feest ook in 2014 kan doorgaan. ‘Heel veel mensen met een beperking zijn erg teleurgesteld als er volgend jaar geen Kreesiebal komt. GroenLinks wil dat het bestuur van de ‘Kreesidentie’ kijkt of het kan bijspringen,’ aldus raadslid David Rietveld.

Als het doorgaat, is hij ook bereid om te helpen. Rietveld roept zijn collega-raadsleden op om dit voorbeeld te volgen. ‘Dolle boel, het Kreesiebal, dat wil je niet missen.’

Gebaar sympathiek, maar te laat

Hoewel Heiligers het gebaar van GroenLinks sympathiek vindt, denkt hij dat het te laat is. Want vooral het gebrek aan vaste vrijwilligers is het grootste probleem. ‘Het zit er waarschijnlijk gewoon niet meer in.’